Construcția oricărei garderobe are un început. Și ca la orice început e nevoie de câteva articole de bază. Tot așa procedăm și în cazul accesoriilor. Pentru ținuta business a bărbaților am identificat patru produse “must-have” de la care pornim.

1.Pantofii negri. Sunt potriviți pentru aproape orice ținută business  sau black tie. Fie că îți petreci mare parte din timp îmbrăcat în costum, fie că îl porți doar la ocazii speciale, o pereche de pantofi negri de piele sunt necesari în garderoba oricui. Odată achiziționați pot fi păstrați ani de zile, mai ales că, spre deosebire de haine, la pantofi măsura rămâne aceeași indiferent de fluctuațiile de greutate. Tocmai de aceea, sfatul meu este să investești într-o pereche de calitate.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, pantofi pentru costum, pantofi barbatesti, pantofi, pantofi clasici, brogue, pantofi eleganti

sursa foto: bigotti

 

2. Cureaua. Aici lucrurile sunt foarte simple. Orice costum are nevoie de curea. Nici măcar nu trebuie să fii foarte priceput ca să alegi corect cureaua. În primul rând trebuie să alegi o curea simplă neagră de piele naturală. Apoi să fii atent al forma cataramei. Ea trebuie să fie cât mai simplă. Un alt aspect este lățimea care trebuie să fie de  3,5 – 4 cm. Ultimul punct de care trebuie să ții cont este lungimea. Cureaua trebuie să fie suficient de lungă încât capătul ei, atunci când este fixată cu catarama, să treacă de prima bridă a pantalonilor doar cu câțiva centimetri.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, cureaua pentru costum, curea barbati, curea barbateasca, curea clasica

sursa foto: bigotti

3. Ceasul. Al treilea accesoriu esențial pentru garderoba unui bărbat este ceasul pentru costum. Așa cum știi, pentru a avea o imagine corectă din punct de vedere stilistic, diferența dintre mâneca sacoului și manșeta cămășii trebuie să fie între 1,5 și 3 cm. Ceasul trebuie să încapă sub manșetă, în așa fel încât să respecți această proporție. Pentru asta, dacă este nevoie, trebuie să muți nasturii manșetei sub care porți de obicei ceasul. În cazul în care porți o cămașă pentru butoni ai două variante. Dacă este o cămașă ready-to-wear, adică dacă o cumperi din magazin, va trebui să te asiguri că ceasul intră sub manșetă. Dacă o comanzi made-to-measures va trebui să mergi la probă cu ceasul pe care îl porți în mod curent și să îți adapteze butonierele la dimensiunea necesară.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, ceasul pentru costum, ceas, omega

sursa foto: omegawatches.com

Chiar dacă ești adeptul unui stil sportiv cel mai elegant ceas pe care îl poți purta la costum este un ceas simplu, chiar slim. Este adevărat că ceasurile sport au mai multă personalitate, dar sunt situații în care este nevoie de rafinament. Unul dintre avantajele acestui tip de ceas este că nu este nevoie să modifici poziționarea nasturilor  de pe manșetă, ca să nu mai vorbim despre situația în care trebuie să porți cămașă pentru butoni.

Indiferent de modelul pentru care optezi, ține cont că ceasul potrivit pentru o ținută elegantă este un ceas cât mai simplu, cu curea neagră de piele.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, geanta neagra pentru barbati, geanta laptop, geanta messenger

sursa foto: amazon / ilpasso

4. Geanta. Aici vorbim doar de ținutele pentru job. Geanta se alege în funcție de tipul de activitate. De cele mai multe ori  ea trebuie să fie potrivită pentru laptop sau diferite acte. Din nou, varianta cea mai adaptabilă și, totodată, neutră este o geantă neagră. Chiar dacă ai un job creativ, este bine să ai în garderobă o geantă  clasică. Nu știi niciodată în ce mediu de afaceri trebuie să mergi și să ai un look profi, fie că trebuie să te vezi cu  niște bancheri, fie că ajungi la un interviu pentru un alt tip de job și nu cred că vrei să fii nevoit să improvizezi sau să faci un shopping de urgență. Dacă dispui de un bugetul mai generos, poți adăuga și una maro. După acestea două, dacă mediul îți permite, poți fi oricât de jucăuș vrei.

Cam astea ar fi cele patru accesorii de bază pentru un bărbat elegant. De aici încolo alegerile țin de gustul personal, de mediul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului și de buget.

Spor la shopping!

Cover photo by Ivan Zhukevich on Unsplash

Cu Ce Ma Imbrac

Author Cu Ce Ma Imbrac

More posts by Cu Ce Ma Imbrac

Leave a Reply