Cravata tricotată este o alternativă relaxată și mai puțin convențională a cravatei clasice. Atunci când îți compui o ținută cu acest tip de cravată în compoziție ai toate șansele să transmiți o atitudine degajată, dezinvoltă.

Tocmai de aceea cravata tricotată este vedeta ținutelor cu un grad de formalitate mai mic. O poți combina cel mai bine în ținutele casual și smart casual. Cu puțină atenție și multă experiență o poți purta și la o ținută business casual sau chiar business.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, cravata tricotata, dungi, buline, smart casual, business casual, combinații

sursa foto: thedarkknot.com/etsy.com/mrmelbrn.com.au

Despre cravată:

Spre deosebire de cravatele clasice, cravata tricotată are o dimensiune standard de 6 cm. Structura ei nu este potrivită pentru alte dimensiuni, deși mai există încercări. Capătul cravatei tricotate este drept și el ar trebui să se oprească la limita superioară a curelei.

Materialele din care este confecționată, variază de la clasica țesătură de mătase, la bumbac, lână și evident fire sintetice. Alegerea țesăturii se face în funcție de sezonul în care o porți. Pentru vară sunt recomandate cele de mătase sau bumbac, în timp ce pentru sezoanele reci cele mai potrivite sunt cele cu lână.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, cravata tricotata, dungi, buline, smart casual, combinații

sursa foto: soletopia.com/manofmany.com/thedarkkot.com

Textura acestor cravate este și ea diferită. De la cele mai fine, făcute din fire de mătase la cele mai groase făcute din lână. Acesta este elementul definitoriu după care te ghidezi atunci când faci combinații vestimentare ce au la bază cravata tricotată. Textura ei trebuie să fie similară cu cea a cămășii și cu cea a hainei de deasupra, fie ea sacou sau jachetă. Mai exact o cravată cu textură fină de mătase poate fi purtată chiar și la un costum business confecționat dintr-o  stofă fină. Cu cât este mai aspră sau mai evident texturată cravata, cu atât mai groasă trebuie să fie și haina cu care o porți. Materiale  potrivite pentru a combina  acest gen de cravate sunt inul, tweed -ul și lâna mai texturată.  Este esențial să păstrezi acest echilibru pentru a obține o ținută reușită. Același lucru este valabil și pentru cămașă. Evită cămășile foarte subțiri și optează pentru cele cu țesătura mai plină.

Tot legat de textură, trebuie să știi că aceste cravate sunt destul de dificil de gestionat, mai ales cele de mătase. De aceea trebuie să fii pregătit să îți ajustezi nodul din când în când și să verifici ca pliul format sub nod să stea așa cum îți dorești. Nodul trebuie să fie unul simplu pentru a nu crea senzația de volum inutil.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, cravata tricotata, dungi, buline, smart casual, combinații

sursa foto: Pinterest

Modele. Pentru că acest tip de cravată are deja o structură vizibilă, cea mai bună alegere este varianta uni. Fie că este sobră, fie că este viu colorată, este cea mai ușor de combinat. Dacă este prima cravată pe care o cumperi, mergi pe o singură culoare. Dacă ești deja un fan al acestui articol vestimentar, te poți juca și cu alte combinații. Cele mai folosite modele pentru cravata tricotată sunt dungile orizontale și bulinele (în general mici). Chiar dacă optezi pentru aceste variante, păstrează-te la combinații de două, maximum trei culori.

Despre combinațiile cu cravata tricotată:

Cămașa: Așa cum am mai spus, trebuie să aibă o structură apropiată de cea a cravatei. Cu excepția cravatelor foarte delicate de mătase, marea majoritate a cravatelor tricotate se potrivesc cu cămăși mai pline, adică puțin mai groase decât cele clasice de costum. O mare importanță în aspectul general al ținutei o are gulerul. Pentru că lățimea acestei cravate și nodul format sunt mici, gulerele trebuie să păstreze proporțiile. Cele mai bune variante de guler sunt gulerele cu deschidere mică și cele cu  nasturi. Colțurile gulerului pot fi mai lungi sau mai scurte, după preferințe.

În funcție de stilul vestimentar pe care vrei să îl obții, poți combina cravata tricotată cu cămașă uni sau cu dungi sau carouri.

cu ce ma imbrac, cucemaimbrac, cravata tricotata, smart casual, business casual, camasa cu carouri, vesta

sursa foto: trendhim.ro

Jacheta: Pentru un look business casual sau smart casual poți alege sacou sau blazer din țesături potrivite cu cea a cravatei. La acest tip de cravată este bine să eviți varianta double breasted și să mergi pe varianta cu închidere la unul sau, cel mai bine, doi nasturi. De asemenea, reverele cele mai potrivite sunt cele clasice spre înguste.  Pentru un look casual poți combina cravata tricotată cu o jachetă de piele sau chiar cu una de blugi. Pentru varianta “college boy” poți alege char și un pulover, fie el  simplu, cu  nasturi sau cu fermoar.

Pantalonii: Pentru o ținută business casual poți opta pentru o pereche de pantaloni chino (de bumbac) în timp ce pentro o ținută smart casual sau casual poți îmbrăca o pereche de jeans uni, simpli.

Pont: Datorită aspectului relaxat al acestei cravate, te poți juca puțin atunci când o porți. Poți lăsa partea din spate mai lungă sau o poți face pe cea din față mai scurtă decât ar trebui să fie regulamentar (la limita se sus a curelei).

 

Spor la shopping!

 

Cover photo by William Stitt on Unsplash

Cu Ce Ma Imbrac

Author Cu Ce Ma Imbrac

More posts by Cu Ce Ma Imbrac

Leave a Reply