Ce lungime trebuie să aibă cravata? Există o regulă? Ei bine, da!

Văd deseori pe stradă, dar și în diverse postări de pe Facebook bărbați îmbrăcați elegant. Preocuparea lor pentru imagine este lăudabilă, dar, de multe ori, lungimea la care este purtată cravata este derutantă. Ba prea sus, ba prea jos! Îmi dă senzația de nehotărâre, ca și cum lungimea cravatei rezultă din starea purtătorului din ziua respectivă.

În cazurile în care am întrebat “De ce arată cravata ta așa?” mi s-a răspuns de multe ori “Așa mi-a ieșit!” :-))

lungimea corecta a cravatei, lungimea cravatei, care este lungimea corecta a cravatei

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Iată regula: Lungimea cravatei se raportează la curea sau la betelia pantalonilor, dacă nu porți curea. În cazul cravatelor clasice vârful cravatei trebuie să fie cam pe la mijlocul curelei sau beteliei pantalonului. Dacă vorbim despre cravatele tricotate ele ar trebui să se oprească deasupra curelei.

Pentru pretențioși, regula descrisă mai complex ar suna cam așa: cea mai lată parte a vârfului cravatei trebuie să fie la limita superioară a curelei pantalonului, urmând ca vârful ei să ajungă cel mult până la limita inferioară a curelei.

Pentru ținutele cu un grad mare de  formalitate, cum sunt “black tie” și “business”, este bine să respecți regula. La ținutele casual, smart casual și chiar business casual poți face excepție, dar doar dacă stăpânești bine coordonatele stilistice. Altfel ai putea da ținutei tale o notă de neglijență.

Există și cazuri în care regula este încălcată cu succes. De cele mai multe ori se întâmplă așa cu cravatele slim sau cu cele tricotate care pot fi purtate mai scurte decât normal, mai ales de către bărbații slim fit. Cravatele clasice, medii sau late, arată cel puțin ciudat purtate mai scurt.

Trebuie să menționez la excepții cazul președintelui american, Donald Trump, care și-a făcut un renume din felul în care poartă cravata, cu mult peste lungimea considerată corectă. Fiind o persoană înaltă și solidă își permite această extravaganță.

La excepții negative pot menționa cazul opus, adică un bărbat înalt și solid care poartă o cravată lată și scurtă. Dacă te regăsești în această categorie, cea mai bună alegere pentru tine sunt cravatele la comandă, mai lungi cu câțiva centimetri decât cele comercializate în magazine.

 

Spor la shopping!

Cu Ce Ma Imbrac

Author Cu Ce Ma Imbrac

More posts by Cu Ce Ma Imbrac

Leave a Reply